Kuulumisen työkalu 3:
Vanhemman hyvinvointi
Työkalu tarjoaa vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan lapsen vanhemmalle hetken, jossa voi pysähtyä pohtimaan omaa hyvinvointiaan. Työkalu voi auttaa hahmottamaan 1) miten hyvinvointi tällä hetkellä toteutuu, 2) mitä hyvinvoinnin toteutumisen edistämiseksi voisi tehdä itse ja 3) mihin taas tarvitaan apua, jotta hyvinvointi voisi toteutua. Kysymykset on laadittu yhdessä vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhempien kanssa ja ne nostavat esille niitä asioita, jotka vanhemmat kokevat tärkeiksi oman hyvinvointinsa kannalta.
Linkki työkaluun
Vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan lapsen vanhemman hyvinvointi (linkki)
Työkalu avautuu uuteen ikkunaan PDF-lomakkeena, jonka voi täyttää tietokoneella tai printata ja täyttää käsin.
Työkalusta ja sen käyttämisestä
Kuulumisen työkalu 3:n kysymykset on laadittu yhdessä vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhempien ja ammattilaisten kanssa. Lue lisää kehittämistyöstä tästä linkistä
Anna mielellään palautetta työkalusta ja kerro mikä toimii ja mikä vaatisi parannusta! Linkki palautelomakkeeseen tästä
Hyvinvoinnin osa-alueet
Vanhemman hyvinvointia koskevat kysymykset valittiin ensisijaisesti sillä perusteella, mitä asioita vammaisten lasten vanhemmat itse pitivät tärkeinä oman hyvinvointinsa kannalta ja millaisia asioita he haluavat nostaa esille palveluja suunniteltaessa ja palvelujen toimivuutta arvioitaessa. Myös ammattihenkilöt osallistuivat yhteiskehittämiseen ja kysymysten muotoiluun ja valintaan. Kysymykset jaoteltiin hyvinvoinnin osa-alueisiin, joiden otsikot muotoutuivat yhteiskehittämisessä.
Vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan lapsen vanhemman hyvinvointia arvioidaan 8 osa-alueella:
- Itsenäisyys
- Työ ja toimeentulo
- Vanhemmuus
- Perheen sosiaalinen hyvinvointi
- Arjen sujuvuus
- Mieli ja voimavarat
- Mahdollisuudet huolehtia omasta hyvinvoinnista
- Palvelut ja tukitoimet
Asteikko
Työkalun kysymyksiin vastataan monivalintakysymyksin. Valitse vaihtoehdoista se, joka kuvaa lapsesi tilannetta viimeisen kuukauden aikana. Vaihtoehtokysymyksen alle voit kommentoida antamaasi vastausta.
Vastausasteikko on laadittu siten, että sen avulla voi tunnistaa sekä voimavaroja että ongelmakohtia, mikä tukee pohdintaa siitä, mitä tulisi tehdä hyvinvoinnin edistämiseksi.
Vastausvaihtoehdot noudattavat asteikkoa negatiivisesta positiiviseen (1):
- Vastausvaihtoehdot 1-2 ovat positiivisia ja viittaavat siihen, että kyseisellä elämänalueella rakentuu hyvinvointia: Voimavarojen tunnistaminen.
- Vastausvaihtoehto 0 viittaa siihen, että elämänalueella ei rakennu hyvinvointia eikä pahoinvointia: Onko kyseessä käyttämätön resurssi? Voisiko löytyä keino, jolla hyvinvointia rakentava resurssi saataisiin käyttöön?
- Vastausvaihtoehdot -2 - -1 ovat negatiivisia ja viittaavat siihen, että näillä osa-alueilla rakentuu pahoinvointia: Ongelmien tunnistaminen.
Asteikko on kehitetty Uudenmaan sosiaalialan kehittämiskeskus Soccassa (linkki Soccan kehittämään Aikuisväestön hyvinvointimittariin).
Vanhempien arvio työkalun toimivuudesta
702 vanhempaa vastasi työkalun kysymyksiin ja lisäksi arvioi työkalun toimivuutta loppuvuodesta 2022. Vanhempien arvioiden ja muun hankkeessa antaman palautteen pohjalta työkalun kysymykset ovat onnistuneet tavoittamaan erityistä tukea tarvitsevien vanhempien hyvinvoinnille tärkeitä asioita. Jos vanhempi niin toivoo, olisi näitä asioita tärkeä käydä läpi perheen palvelukokonaisuutta suunniteltaessa.
Koska kyseessä on itsearvioinnin väline, pyysimme vanhempia arvioimaan, miten työkalun kysymykset ovat auttaneet heitä hahmottamaan omaa hyvinvointiaan. Arviointivastausten ja työpajoissa saadun palautteen pohjalta näyttää siltä, että vanhemman olisi niin halutessaan tärkeää jatkaa pohdintaansa keskustelussa toisen ihmisen kanssa, jotta hän voi hahmottaa hyvinvointiaan ja sen edistämisen keinoja. Tämä voi toteutua esimerkiksi juuri silloin, kun kysymysvastaukset otetaan keskustelun pohjaksi palveluita suunniteltaessa.
Lue tarkemmin vanhempien antamista arvioista "Kerrankin joku kysyy, miten minä jaksan" -kyselyn tuloksissa (linkki).
Anna palautetta!
Anna mielellään palautetta työkalusta ja kerro mikä toimii ja mikä vaatisi parannusta! Linkki palautelomakkeeseen tästä