Kuulumisen työkalu 2:

Vanhemman näkemys vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan lapsensa hyvinvoinnista ja lapsen oikeuksien toteutumisesta

Työkalun avulla vanhempi voi arvioida vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan lapsensa hyvinvointia ja sitä, miten tämän lapsen oikeudet toteutuvat. Työkalu auttaa hahmottamaan 1) miten vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan lapsen hyvinvointi ja oikeudet tällä hetkellä toteutuvat ja 2) mitä lapsen hyvinvoinnin ja oikeuksien toteutumisen edistämiseksi voidaan tehdä. Siten työkalua voi hyödyntää lapsen palveluiden suunnittelemisessa ja myös palvelujen toimivuuden seurannassa.

Linkki työkaluun

Kuulumisen työkalu 2:

Vanhemman näkemys vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan lapsensa hyvinvoinnista ja lapsen oikeuksien toteutumisesta (linkki)

Työkalu avautuu uuteen ikkunaan PDF-lomakkeena, jonka voi täyttää tietokoneella tai printata ja täyttää käsin. 

Lapsen ja nuoren omaa näkemystä voi kuulostella Kuulemisen työkalun 1 tuella (linkki avautuu uuteen ikkunaan).

Työkalusta ja sen käyttämisestä

Kuulumisen työkalu 2:n kysymykset on laadittu yhdessä vammaisten ja erityistä tukea tarvitsevien lasten vanhempien ja ammattilaisten kanssa. Lue lisää kehittämistyöstä tästä linkistä

Anna mielellään palautetta työkalusta ja kerro mikä toimii ja mikä vaatisi parannusta! Linkki palautelomakkeeseen tästä

Hyvinvoinnin osa-alueet

Lapsen hyvinvointia ja oikeuksien toteutumista koskevat kysymykset valittiin sillä perusteella, mitä asioita vammaisten lasten vanhemmat ja ammattilaiset pitivät tärkeinä lapsen hyvinvoinnin ja lapsen oikeuksien toteutumisen kannalta ja millaisia asioita he kokivat tärkeiksi nostaa esille palveluja suunniteltaessa ja palvelujen toimivuutta arvioitaessa. Kysymyksiä työstettäessä ne jaoteltiin osa-alueisiin, joiden otsikot muotoutuivat yhteiskehittämisessä. 

Vammaisen ja erityistä tukea tarvitsevan lapsen hyvinvointia ja lapsen oikeuksien toteutumista arvioidaan 7 osa-alueella:

  1. Itsenäisyys
  2. Leikki, toiminta ja oppiminen
  3. Osallistuminen ja sosiaalinen hyvinvointi
  4. Mieli ja turvallisuus
  5. Terveys ja fyysinen hyvinvointi
  6. Arjen sujuminen
  7. Palvelut ja tukitoimet
Kuvassa esitetään hyvinvoinnin lapsen osa-alueet, jotka lueteltiin edellä tekstissä.

Asteikko

Työkalun kysymyksiin vastataan monivalintakysymyksin. Valitse vaihtoehdoista se, joka kuvaa lapsesi tilannetta viimeisen kuukauden aikana. Vaihtoehtokysymyksen alle voit kommentoida antamaasi vastausta. 

Vastausasteikko on laadittu siten, että sen avulla voi tunnistaa sekä voimavaroja että ongelmakohtia, mikä tukee pohdintaa siitä, mitä tulisi tehdä hyvinvoinnin edistämiseksi. 

Vastausvaihtoehdot noudattavat asteikkoa negatiivisesta positiiviseen (1):

  • Vastausvaihtoehdot 1-2 ovat positiivisia ja viittaavat siihen, että kyseisellä elämänalueella rakentuu hyvinvointia: Voimavarojen tunnistaminen. 
  • Vastausvaihtoehto 0 viittaa siihen, että elämänalueella ei rakennu hyvinvointia eikä pahoinvointia: Onko kyseessä käyttämätön resurssi? Voisiko löytyä keino, jolla hyvinvointia rakentava resurssi saataisiin käyttöön?
  • Vastausvaihtoehdot -2 - -1 ovat negatiivisia ja viittaavat siihen, että näillä osa-alueilla rakentuu pahoinvointia: Ongelmien tunnistaminen.
Kuva esittää vastausasteikkoa negatiivinen - nolla - positiivinen.

Asteikko on kehitetty Uudenmaan sosiaalialan kehittämiskeskus Soccassa (linkki Soccan kehittämään Aikuisväestön hyvinvointimittariin).

Vanhempien arvio työkalun toimivuudesta

234 vanhempaa vastasi työkalun kysymyksiin ja lisäksi arvioi työkalun toimivuutta loppuvuodesta 2022. Vanhempien antamien arvioiden ja muun hankkeessa saadun palautteen pohjalta työkalun kysymykset ovat onnistuneet tavoittamaan erityistä tukea tarvitsevien lasten hyvinvoinnille ja lapsen oikeuksien toteutumiselle tärkeitä asioita. Näitä asioita olisi tärkeä käydä läpi perheen palvelukokonaisuutta suunniteltaessa.

Lue tarkemmin vanhempien antamista arvioista ”Toivon, että lastani kuunneltaisiin enemmän” -kyselyn tuloksista (linkki)

Anna palautetta!

Anna mielellään palautetta työkalusta ja kerro mikä toimii ja mikä vaatisi parannusta! Linkki palautelomakkeeseen tästä